Bor és borászkodás a múltból
A kezdetek, avagy kádárból borász
Felmenőink az 1800-as évektől szőlőtelepítéssel, műveléssel, hordó kíszítéssel, és bor értékesítéssel foglakoztak Tokaj-hegyalja festői településein, Olaszliszkán és Tolcsván. A régi családi iratok szerint a borászkodás akkor kezdődött, amikor vállakozó szellemű családtagunk elsajátította a hordókészítés mesterségét. A szükséges faipari műveletek elsajátítása után tapasztalt szakemberként biztosította a minőségi hordókat a település borászai számára.
A II. Világháború alatt szőlőtermelésünk drasztikusan visszaesett, a háború utáni rehabilitációt pedig csak az 1950-es években alakult Nemzeti Vállalat, majd Állami Gazdaság és később a Borkombinát tudta teljesíteni. Eközben folyamatosan telepítettük, korszerűsítettük területeinket, hogy a Tokaj-hegyaljára jellemző fajták legkedvezőbb minőségű terméseit tudjuk szüretelni.
Furmint, hárslevelű, muskotály
A tájra jellemző fajták a furmint, a hárslevelű, és muskotály. Az ezekből készült boraink magas minőségét késői szüreteléssel és hagyományos feldolgozással érjük el. A szüret után keletkezett mustot hagyományos 300-400 évvel ezelőtt ásott, nemes penésszel bélelt pincénkben tároljuk, amely mintegy 300hl bor tárolására alkalmas.
Ha kedvet kapott a pince megtekintéséhez, látogasson el Tolcsvára, és keresse a Kossuth utca 53. számot a Rákóczi kastély közelében!
A térképen való navigáláshoz használja a "+" és "-" jeleket.