HTML

A Pauleczki család Borospincéje Tolcsván

Érdekességek a borról, borászatról, a borhoz kapcsolódó gasztronómiáról Tokaj-Hegyalján. Zempléni kirándulása alkalmával látogassa meg családi pincészetünket, és kóstolja meg Tokaj-Hegyalja borait a történelmi borvidék egyik legszebb településén, Tolcsván. Várjuk szeretettel! Jelentkezzen telefonon: 36 30 232 9134.

Friss topikok

Linkblog

Pauleczki András és Andrásné Családi Pincészete Tolcsván

2010.11.17. 16:24 A borász lánya

Bor és borászkodás a múltból

 

A kezdetek, avagy kádárból borász

 

Felmenőink az 1800-as évektől szőlőtelepítéssel, műveléssel, hordó kíszítéssel, és bor értékesítéssel foglakoztak Tokaj-hegyalja festői településein, Olaszliszkán és Tolcsván. A régi családi iratok szerint a borászkodás akkor kezdődött, amikor vállakozó szellemű családtagunk elsajátította a hordókészítés mesterségét. A szükséges faipari műveletek elsajátítása után tapasztalt szakemberként biztosította a minőségi hordókat a település borászai számára.  

 

A II. Világháború alatt szőlőtermelésünk drasztikusan visszaesett, a háború utáni rehabilitációt pedig csak az 1950-es években alakult Nemzeti Vállalat, majd Állami Gazdaság és később a Borkombinát tudta teljesíteni. Eközben folyamatosan telepítettük, korszerűsítettük területeinket, hogy a Tokaj-hegyaljára jellemző fajták legkedvezőbb minőségű terméseit tudjuk szüretelni.

Furmint, hárslevelű, muskotály

A tájra jellemző fajták a furmint, a hárslevelű, és muskotály. Az ezekből készült boraink magas minőségét késői szüreteléssel és hagyományos feldolgozással érjük el. A szüret után keletkezett mustot hagyományos 300-400 évvel ezelőtt ásott, nemes penésszel bélelt pincénkben tároljuk, amely mintegy 300hl bor tárolására alkalmas.

Ha kedvet kapott a pince megtekintéséhez, látogasson el Tolcsvára, és keresse a Kossuth utca 53. számot a Rákóczi kastély közelében! 

A térképen való navigáláshoz használja a "+" és "-" jeleket.

  


View Larger Map

2 komment

Címkék: furmint hárslevelű bor pince muskotály borospince pauleczki tolcsva

A bejegyzés trackback címe:

https://tolcsvai-borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr542455241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása