HTML

A Pauleczki család Borospincéje Tolcsván

Érdekességek a borról, borászatról, a borhoz kapcsolódó gasztronómiáról Tokaj-Hegyalján. Zempléni kirándulása alkalmával látogassa meg családi pincészetünket, és kóstolja meg Tokaj-Hegyalja borait a történelmi borvidék egyik legszebb településén, Tolcsván. Várjuk szeretettel! Jelentkezzen telefonon: 36 30 232 9134.

Friss topikok

Linkblog

Szösszenet Tolcsváról az 1864-és Tokaj-Hegyaljai Albumból

2012.02.25. 22:35 A borász lánya

Számomra érdekes könyvre bukkantam, eddig létezéséről sem tudtam, mert ügyesen bújt meg a könyvespolcon. Az 1864-es Tokaj-Hegyaljai Album újranyomott példányáról van szó, amiben azonnal a Tolcsvára vonatkozó bejegyzéseket kerestem! És találtam is!

Íme!

"Tolcsva mezőváros az Eperjes-Tokaji várhegység egyik völgyének nyílásán az Alföld felé, melyen hasonló nevű patak foly' végig, mely Vámos-Újfalu mellett is elhaladván a Bodroggal egyesül. Liszkához egynegyed, Patakhoz 1 órányira Várhegyén egy régi vár romjai látszanak.

lakosa 3064. Határa 3062 hold, s ebből szőlő 826. Talaja nyirok, néha kövecses.

Szőlőhegyei között elsőrendű: Cziróka, Paczoth, Gyapáros, 

Másodrendű: Előhegy, Várhegy, Nagy-Keő, Bikoldal,

 
A tájképen Tolcsva a vàros (benne a katolikus paplak 383 bécsi láb a tenger felett) és a völgy délkeletről fölvéve látszanak. A völgy jobb oldalán (a vízfolyás szerint) csupa Rhyolith magas hegyek, s ezeken a szőlők java. Egyike a magasabb hegyeknek a Térhegy 1246  bécsi láb, s ezen a legmagasabban fekvő szőlő 1138 láb a tenger felett."

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tolcsvai-borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr134205487

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása