HTML

A Pauleczki család Borospincéje Tolcsván

Érdekességek a borról, borászatról, a borhoz kapcsolódó gasztronómiáról Tokaj-Hegyalján. Zempléni kirándulása alkalmával látogassa meg családi pincészetünket, és kóstolja meg Tokaj-Hegyalja borait a történelmi borvidék egyik legszebb településén, Tolcsván. Várjuk szeretettel! Jelentkezzen telefonon: 36 30 232 9134.

Friss topikok

Linkblog

A szőlőfürt fejlődése - A növekedési időszak

2010.12.03. 16:06 A borász lánya

A  virágok kinyílása és a megtermékenyítés után a bogyók fejlődésnek indulnak. Ennek két időszaka van: a növekedési és az érési időszak.

Növekedési időszak

A kötődés után a bogyók egy ideig gyorsabban, később lassabban növekednek. A növekedés kezdetén a bogyók jellegzetes morfológiai bélyege a vastag, kemény héj és a csekély beltartalom. Később a héj és a beltartalom aránya megváltozik; a héj egyre vékonyabb a beltartalom pedig egyre nagyobb lesz.

A bogyók kémiai összetétele kezdetben alig különbözik a szőlő többi részének kémiai összetételétől. A bogyók eleinte keményekzöldek és savanyúak.

A növekedő bogyók keménysége a bogyósejtekben jelenlevő nagy turgornyomású sejtnedvvel töltött vakuolumoknak és a sejtfalak merevségét előidéző protopektin-tartalomnak tulajdonítható.

A héjak zöd sejtsorai krolofillt tartalmaznak. A növekedési időszak kezdetén még a bogyó minden sejtjében, később pedig nagyobb mennyiségben már csak a héjsejtekben található krolofil. A zöld bogyók asszimilálnak is, de az itt keletkezett cukor rendkívül kis mennyiségű. A képződő cukor legnagyobb részét a fiatal bogyó a légzésre használja fel.

Savanyú ízét az almasav a borkősav, és a citromsav okozza. A felsoroltakon kívül a bogyóban még borostyánkősav is van. A növekedési időszakban a savtartalom mennyisége állandóan növekszik és ennek végén a zöld bogyó levének titrálható savtartalma 25-30 g/l is lehet!

A cserzőanyag a kis bogyónak még minden részében megtalálható. A növekedés előrehaladtával azonban a belső sejtekben kevesebb lesz, a külső sejtekben pedig töményedik a cserzőanyag tartalom. Ez a folyamat a magvakban is hasonlóan megy végbe.

A kocsányok a növekedés időszakában zöldek és lédúsak, még jelentős mennyisgű klorofillt, cserzőanyagot és nitrogénvegyületeket tartalmaznak.

Szólj hozzá!

Címkék: szőlőfürt szőlőszem

A bejegyzés trackback címe:

https://tolcsvai-borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr112490798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása