HTML

A Pauleczki család Borospincéje Tolcsván

Érdekességek a borról, borászatról, a borhoz kapcsolódó gasztronómiáról Tokaj-Hegyalján. Zempléni kirándulása alkalmával látogassa meg családi pincészetünket, és kóstolja meg Tokaj-Hegyalja borait a történelmi borvidék egyik legszebb településén, Tolcsván. Várjuk szeretettel! Jelentkezzen telefonon: 36 30 232 9134.

Friss topikok

Linkblog

Az ősember is fogyasztott bort?

2010.11.26. 15:13 A borász lánya

Az ősember is fogyasztott bort?

A szőlőművelés és a vele elválaszthatatlanul összefüggő borkészítés ősrégi termelési ág, amelynek kezdete a történelem előtti idők homályába vész. Csak itt-ott találni olyan nyomokat, amelyek jelzik, hogy a szőlőnövény ősfajtái már a másodkorban megvoltak, sőt a harmadkor miocén korszakában– mint a leletek bizonyítják- az akkori enyhe éghajlatú - ma a sarkkörhöz tartozó- Izland és Grönland flórájában a szőlőnövény is megtalálható volt. Ugyancsak miocén korszakbeli Vitis leletek bizonyítják, hogy Franciaországban, a Rajna mellett, de a mai Anglia területén is virágzott a szőlő növény. Tokaj hegyaljáról, Erdőbényéről származik az egyik legjelentősebbnek tartott Vitis tokayensis néven ismert szőlőre utaló lelet. Ezek a szőlő leletek a Vitis rotundifolia és Ripária típusokhoz közel állók, de a harmad és negyedkori leleltekből már a Vitis vinifera jellegzetes vonásaira ismerni.

Ez utóbbi korszakban a primitív ember is megjelenik és ekkor már az a kérdés is felmerül, hogy a primitív ember felismerte-e már akkor a szőlőnek, mint gyümölcsnek vagy kierjedt levének hasznát.

A bizonyíték 

A kőkorszaktól kezdve erre is igenlő bizonyítékokkal rendelkezünk.  Görögországban, Olaszországban, Svájcban, Franciaországban és Belgiumban a szőlőművelés nyomaival találkozni. Az ősember lakta barlangokban és cölöpépítményekben egyéb gyümölcs magvak mellett megtalálták a szőlő magvait is, egyes helyeken olyan tömegben, hogy a sok egybegyűjtött mag már valami kezdetleges feldolgozásra enged következtetni.

Azokból az időkből, amikor a primitív ember letelepedett, kultúrtevékenységet és növénytermesztést folytatott, barlangok falán talált festmények, kőbe vésett ábrák és szobrok leletei között fellelhetők a szőlőnövény és a bor ismeretére mutató jelek. Azoknál az ősi kultúrnépeknél, melyek az írás bizonyos fajtáját is ismerték, írásaikban – cserepekbe, vagy kőbe vésve- szerepel a szőlő és a bor. Ilyen formán a szőlő és a bor ismerete egyidős az emberiséggel!

Az ókor népei életében is jelentős szerepe volt a szőlőnek és a bornak. Vallási mítoszok, irodalmi és művészi alkotások gyakori témája a szőlő és a bor.   

 

                                                           

Szólj hozzá!

Címkék: bor ősi borospince pauleczki borkészítés szőlőművelés szőlőfajták tolcsván

A bejegyzés trackback címe:

https://tolcsvai-borospince.blog.hu/api/trackback/id/tr882474921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása